Valea Moldovei Valea Moldovei a exercitat intotdeauna o vie atractie asupra celor aflati in trecere prin comuna. Peisajul este de o frumusete unica. Se adapteaza perfect la ciclul anotimpurilor. Imbinarea armonioasa a formelor de relief, creeaza impresie unui micro-tinut, avand o deschidere larga spre sud, privind lumina de pe valea larga a Moldovei.
Pe timpul lui Stefan cel Mare, comuna Tupilati, reprezenta cetatea de tranzit intre Cetatea Romanului si Cetatea Neamtului. Ostirile pazeau trecerea apei Moldovei pe podul de la Tupilati.
Raul Moldova, care traverseaza comna Tupilati, pe o distanta de 2,05 km, este plin de legende, iar importanta apei este semnificativa pentru agricultura.
Hanul Ancutei Reprezinta un punct turistic de mare atractie din comuna Tupilati. Este situat pe un vechi traseu moldovean, la 28 km pe soseaua E 85 Roman - Suceava.
Ridicat in anul 1718, vechiul han aduna in incinta sa trecatorii negustori care poposeau sa se odihneasca in acest minunat loc, asezat la intersectia drumurilor. In secolul XVIII - lea cand se pare ca si-a deschis portile pentru negustorii aflati in drum spre Roman, spre Suceava sau spre Iasi. Hanu Ancutei se afla in marginea unui sat care s-a stramutat pe mosia boierilor Catargi.
Intr-un document din 1887, care cuprinde in intervalul mosiei Tupilati si Razesu de la Ancuta, care avea 4 odai pentru musafiri, o odaie pentru crasmari, una pentru hangii, 2 camere de odihna si grajdiuri. In mijloc se afla o curte in care trageau cartele musafirilor. Pe locul vechiului han, risipit cu ani in urma, s-a cladit, cinstindu-se slava marelui Sadoveanu, noua constructie, care va ramane unul dintre simbolurile literare, turistice si comerciale ale comunei Tupilati.
Prin restaurarile realizate in 1999 si pana astazi, hanul a capatat o infatisare autentic romaneasca, fiind improvizate aici mici expozitii de costume populare specifice zonei, scene din obiceiurile specifice satului romanesc, turistii fiind intampinati cu paine si sare, ca in timpurile stravechi. Spatiul de servire rustic, bine aprovizionat, ofera, alaturi de vinuri din cele mai renumite podgorii, si o bogata gama de produse culinare cu pronuntat specific moldovenesc.
Propunandu-si sa promoveze cultura traditionala moldoveneasca in tara si strainatate, Hanul Ancutei organizeaza an de an festivalul "ZILELE SADOVEANU".
Sezatoarea literara La Hanul Ancutei , in cinstea marelui povestitor Mihail Sadoveanu se organizeaza anual sezatoarea literara "SADOVENIANA", in prezenta unui numeros public. La realizarea sezatorii, contribuie de la cei mai mici locuitori ai comunei ( copii de gradinita, care prezinta fragmente dramatizate din "Dumbrava minunata"), pana la cei ma in varsta, povestitori, fluierasi, dansatori, care recreeaza atmosfera descrisa de MIhail Sadoveanu in capodopera sa "Hanul Ancutei".
Dupa cum e obceiul la Hanul Ancutei, la ceas de seara, obicei de demult si consemnat de Sadoveanu, si acum ca si pe vremea marelui scriitor, dupa decernarea premiilor, cei prezenti se aseaza la o ulcica de vin si de vorba, depanand amintiri despre editiile precedente ale SADOVENIENEI dar, mai ales, pun la cale planuri pentru viitoarele editii.
SADOVENIANA este o manifestare culturala - artistica si turistica de interes national.