Comuna Tupilati este asezata in partea central-estica a judetului Neamt, pe terasa superioara a raului Moldova, cu o forma alungita de la est spre vest, la o distanta de 40 km de resedinta judetului Neamt.
     Comuna ocupa o suprafata totala de 3216 ha, reprezentand 0.54 % din suprafata judetului, suprafata intravilanului fiind de 522.50 ha.
     Spre est, teritoriul comunei se intinde de o parte si de alta a raului Moldova, limitandu-se cu soseaua europeana E 85 Roman - Falticeni, invecinandu-se cu comunele Mogosesti (judetul Iasi) si Botesti (judetul Neamt).
     In partea de nord, teritoriul comunei se invecineaza cu comuna Tibucani iar in partea de vest cu comuna Razboieni.

Istoricul localitatii
 

Comuna Tupilati are in componenta sa 4 localitati (sate):
  1. Tupilati
  2.  Aramoaia
  3. Totoiesti
  4.  Hanul - Ancutei
          Aceasta componenta i-a revenit dupa reforma administrativa din anul 1950. Pana atunci, comuna Tupilati era formata numai din satul Tupilati.

          Cea mai veche atestare despre existenta satului Tupilati, o aflam dintr-o veche adnotare, pe o carte veche, daruita in anul 1676 schitului "Trei calugari" si formulata astfel: "Eu, vel, Comis Nicolae Catargi si cu giupaneasa mea Catrina, aforisesc acest ceaslov bisericii din deal de la Tupilati, fiind pribeag in Polonia (liov) 1676, de razmerita turcilor...

          Numele comunei se trage de la pozitia ascunsa a satului, intre coline, paduri si munti si ca in lupta eroica a lui Stefan cel Mare de la Valea Alba, Razboieni, cu turcii si-a aranjat strajerii, fiind ascunsi tupilati intre dealuri.

          Satul Aramoaia, are cea mai veche atestare, fiind trecut pe o harta strategica de pe timpul lui Stefan cel Mare, insa cea mai veche atestare a satului este din vremea lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei, care in 1414 daruieste boierului Craciun Belcescu si fiilor sai Petru si Ioan, "satul de la Valea Alba si casa Belcesti". Din hotarul mosiei boierului, catre nord se ridica pamantul, formand un deal cuprins in mosia Negotestilor si caruia, astazi, i se spune Negulici. Acest deal este stapanit de boierul Negotesc, care locuia in valcelele ce se aflau in partea dinspre nord-est a dealului, unde si cateva familii de catolici isi construiesc case pe langa curte.

          Despre satul Totoiesti, stirile sunt de asemenea putine. In 1803, dupa o statistica intocmita de Spiru Haret, denumirea satului Totoiesti ar avea doua surse: pe de o parte numele unui oarecare Totoiescu, intemeietor al acestei asezari, pe de alta parte, spune o legenda din timpul lui Stefan cel Mare, care cand unul dintre osteni, ranit, a fost ajuns din urma de cei care acopereau retragerea, a fost intrebat: "Tot tu esti? "; si acest ostean ar fi ramas pe acele locuri intemeind o asezare. Numele satului Totoiesti este pomenit si in "Descrierea Moldovei" de Dimitrie Cantemir, ca unul din cele mai vechi nume moldovenesti.
Primăria Tupilați sprijina  persoanele cu handicap și alte persoane asistate social.




In comuna exista un numar de 2 scoli si o gradinita:
  •  1 scoala satul Totoiesti clasele I - IV
  •  1 scoala cu clasele I - VIII in Tupilati
  •  1 gradinita cu un numar de 70 de elevi
Distanta maxima fata de scoala a caselor marginase este de 5 km.
 
Biblioteca comunala
          Biblioteca comunala Tupilati este amplasata in incinta cladirii Caminului cultural infiintata in anul 1967, are gradul de dotari potrivit mobilierului adecvat institutiei. Biblioteca comunala, la sfarsitul anului 2003 avea pe rafturile sale un numar de 10493 volume cuprinzand atat beletristica cat si scrieri de referinta - istorie, geografie. Biblioteca mai contine si o sala de lectura cu 14 locuri.
          Suprafata utila care este destinata de asemenea si accesului public este de 600 mp. In cadrul bibliotecii au loc simpozioane, dezbateri organizate de bibliotecar, unde sunt solicitati cititorii. Dintre activitatile principale se pot enumera:
- seri literare
- expozitii de desene si concursuri literar - artistice
- intalniri cu cititorii bibliotecii comunale
                 - sezatori literare la Hanul Ancutei - "Sadoveniana"
          Prin manifestarile organizate in cadrul bibliotecii comunale s-a reusit atragerea a unei bune parti din populatie. Pe raza comunei mai functioneaza biblioteca scolara cu un numar de 5655 volume si o biblioteca la Biserica cu un numar de 1500 volume.
Caminul Cultural
          Caminul cultural Tupilati a fost dat in folosinta in anul 1959. Perioada cea mai fructuoasa a caminului a fost dupa 1990 cand au inceput sa se organizeze o serie de manifestari culturale care au reusit sa atraga majoritatea locuitorilor din comuna.
          S-a infiintat ansamblul artistic "Ciobanasul", unde membri sunt tarani doritori de a pastra si transmite dansul si cantecul traditional moldovenesc.            Acest ansamblu in perioada 1993 - 2000, este posesor a numeroase premii obtinute la diferite festivaluri nationale si internationale. In 1996 este initiatorul unei manifestari de amploare "Sarbatoarea Sanzienelor". Caminul cultural este membru fondator al "Asociatiei de teatru folcloric din Romania". Colaboratori cu ansamblurile artistice din: Franta, Iugoslavia, Danemarca si Republica Moldova.

Ansamblul Florcloric "Ciobanasul"
          Pe langa Caminul cultural Tupilati, activeaza si Ansamblul folcloric "Ciobanasul", ansamblu care pastreaza jocul si cantecul popular si care incearca sa-l transmita mai departe. In ultimii ani este posesorul a peste 40 de diplome, la diferite festivaluri nationale.
 
Targul de la Tupilati
          Saptamanal, se organizeaza un mare targ. Importanta targului de la Tupilati dateaza de cateva sute de ani, deoarece aici soseau "mari harabale" cu diferite produse din zona Nasaudului, Clujului, Vatra Dornei.
          Tupilati reprezenta un exemplu caracteristic al Vaii Moldovei, la o margine, unde se intalneau produsele muntelui cu cele ale campului. Exista la acest vestit targ, o adevarata compartimentare de produse si bunuri.












Zilele comunei
 

Ziua comunei Tupilaţi - 24 iunie


În comună se află un dispensar uman.
Cadre sanitare: 1 medic + 2 asistenți medicali.
 
Pe raza  comunei Tupilați funcționează și un dispensar veterinar cu un medic si un asistent veterinar.





.
Culte


          Pe teritoriul comunei, nu a fost construit numai Hanul Ancutei, ci si un schit monarhicesc "Trei calugari", ceea ce demonstreaza un circuit material si cultural permanent.

     Intr-un fost parc din marginea apuseana a satului Tupilati, se inalta constructia de zid a Bisericii "Sfintii Voievozi" , ctitorita de Stefan C. Catargi, la 1826.

      Folosita multa vreme in exclusivitate de catre familia boiereasca, biserica face parte din categoria celor cu turn - clopotnita in ax, deasupra pronaosului. Catapeteama este pictata in spirit neobizantin, specific secolului IX.

        La rasarit, sub fereastra altarului, se afla mormantul lui Stefan C. Catargi, ctitorul bisericii, Mare logofat al Moldovei, decedat la 2 septembrie 1866. Piatra funerara, artistic lucrata in marmura, are un chenar cu frunze de iedera, iar in partea sperioara, blazonul familiei Catargi, pe un scut cordat.

    In imediata apropiere a bisericii, facand parte din acelasi ansamblu arhitectural, se afla Conacul Catargi, construit din piatra nefasonata, zidul de incinta care inconjura edificiul, imita fortificatiile fostelor resedinte feudale, cu turnuri rotunde de aparare in cele patru colturi, asemanatoare celor existente la Palatul Cnejilor. Fostul conac este constructie cu etaj, ridicat in jurul anului 1840.




















Valea Moldovei
 
          Valea Moldovei a exercitat intotdeauna o vie atractie asupra celor aflati in trecere prin comuna. Peisajul este de o frumusete unica. Se adapteaza perfect la ciclul anotimpurilor. Imbinarea armonioasa a formelor de relief, creeaza impresie unui micro-tinut, avand o deschidere larga spre sud, privind lumina de pe valea larga a Moldovei.
          Pe timpul lui Stefan cel Mare, comuna Tupilati, reprezenta cetatea de tranzit intre Cetatea Romanului si Cetatea Neamtului. Ostirile pazeau trecerea apei Moldovei pe podul de la Tupilati.
          Raul Moldova, care traverseaza comna Tupilati, pe o distanta de 2,05 km, este plin de legende, iar importanta apei este semnificativa pentru agricultura.



Hanul Ancutei




          Reprezinta un punct turistic de mare atractie din comuna Tupilati. Este situat pe un vechi traseu moldovean, la 28 km pe soseaua E 85 Roman - Suceava.
          Ridicat in anul 1718, vechiul han aduna in incinta sa trecatorii negustori care poposeau sa se odihneasca in acest minunat loc, asezat la intersectia drumurilor. In secolul XVIII - lea cand se pare ca si-a deschis portile pentru negustorii aflati in drum spre Roman, spre Suceava sau spre Iasi. Hanu Ancutei se afla in marginea unui sat care s-a stramutat pe mosia boierilor Catargi.
          Intr-un document din 1887, care cuprinde in intervalul mosiei Tupilati si Razesu de la Ancuta, care avea 4 odai pentru musafiri, o odaie pentru crasmari, una pentru hangii, 2 camere de odihna si grajdiuri. In mijloc se afla o curte in care trageau cartele musafirilor. Pe locul vechiului han, risipit cu ani in urma, s-a cladit, cinstindu-se slava marelui Sadoveanu, noua constructie, care va ramane unul dintre simbolurile literare, turistice si comerciale ale comunei Tupilati.
          Prin restaurarile realizate in 1999 si pana astazi, hanul a capatat o infatisare autentic romaneasca, fiind improvizate aici mici expozitii de costume populare specifice zonei, scene din obiceiurile specifice satului romanesc, turistii fiind intampinati cu paine si sare, ca in timpurile stravechi.           Spatiul de servire rustic, bine aprovizionat, ofera, alaturi de vinuri din cele mai renumite podgorii, si o bogata gama de produse culinare cu pronuntat specific moldovenesc.
          Propunandu-si sa promoveze cultura traditionala moldoveneasca in tara si strainatate, Hanul Ancutei organizeaza an de an festivalul "ZILELE SADOVEANU".
 
Sezatoarea literara

         La Hanul Ancutei , in cinstea marelui povestitor Mihail Sadoveanu se organizeaza anual sezatoarea literara "SADOVENIANA", in prezenta unui numeros public. La realizarea sezatorii, contribuie de la cei mai mici locuitori ai comunei ( copii de gradinita, care prezinta fragmente dramatizate din "Dumbrava minunata"), pana la cei ma in varsta, povestitori, fluierasi, dansatori, care recreeaza atmosfera descrisa de MIhail Sadoveanu in capodopera sa "Hanul Ancutei".
          Dupa cum e obceiul la Hanul Ancutei, la ceas de seara, obicei de demult si consemnat de Sadoveanu, si acum ca si pe vremea marelui scriitor, dupa decernarea premiilor, cei prezenti se aseaza la o ulcica de vin si de vorba, depanand amintiri despre editiile precedente ale SADOVENIENEI dar, mai ales, pun la cale planuri pentru viitoarele editii.
          SADOVENIANA este o manifestare culturala - artistica si turistica de interes national.